old-periscope

menu

Занурюємось
         в музичні
               глибини...

Занурюємось в музичні глибини...

11 вересня 2001 року. Пам’ятаємо та співчуваємо

Requiem 2024

Шановні слухачі Old Periscope Radio. Сьогодні – особливий день у світовій історії. На тлі теперішнього горя, що його 2022 року в Україну принесли російські загарбники, ми також згадуємо те безмежне горе, яке 11 вересня 2001 року відчув весь американський народ.

Нагадаємо, у цей день два пасажирські літаки, захоплені терористами-смертниками, протаранили вежі Всесвітнього торговельного центру в Нью-Йорку. Третій літак врізався у будівлю Пентагону поблизу Вашингтону. Ще один впав у полі в штаті Пенсільванія.

Масштаби вчиненого терористами і дотепер вражають – достатньо подивитись статистику та документальну хроніку тих драматичних подій.

Але водночас нас ще більше захоплює відвага американців, що дали відсіч терористам – у небі, на бортах літаків, та на землі – під час наймасштабнішої рятувальної операції.

Відверто кажучи, нам важко відчути, що саме 11.09.2001 пережили люди. Проте ми точно знаємо, що біль втрати теперішніх поколінь американців з часом не згасає. Як не згасає і біль втрат українців під час теперішньої війни.

Наші народи об’єднані драматичними долями та зворушливими спогадами. Може, саме тому українці та американці, навіть перебуваючи по обидва боки великого океану, по-людськи розуміють та підтримують один одного.

І тому в цей день ми не просто згадуємо – ми щиро співчуваємо всім, хто пережив страшну трагедію далекого 2001-го.

…Також довгі роки – через затягнуте слідство – актуальним залишалось питання покарання організаторів та виконавців теракту 11 вересня.

У цьому контексті нашу увагу привернула низка нещодавніх повідомлень світових медіа про те, що головний обвинувачений в організації терактів 11 вересня 2001 року в США Халід Шейх Мохаммед і двоє його поплічників уклали угоду з військовими прокурорами США.

У результаті, як написала американська преса, вони уникнуть страти, а система правосуддя США – нескінченого та виснажливого судового процесу.

Нагадаємо, що американське слідство стверджувало, що саме Халід Шейх Мохаммед запропонував лідеру забороненій у багатьох країнах організації «Аль-Каїда» Усамі бін Ладену спрямувати захоплені літаки в хмарочоси у США, а потім брав участь у підборі та навчанні деяких зі смертників.

Халід Шейх Мохаммед (2003 року його спіймали у Пакистані), Мустафа Ахмед Адам аль-Хавсаві та Валід Мухаммед Саліх Мубарак бін Атташ тривалий час заперечували свою провину. Всі ці роки просиділи в таборі на американській базі Гуантанамо на Кубі.

Цього серпня New York Times повідомила, що головні обвинувачені у вбивстві майже 3 тисяч людей врешті-решт погодилися визнати провину в обмін на довічне ув’язнення замість смертної кари.

За повідомленнями американських медіа, на тлі суспільної жаги найвищої міри покарання для терористів, вирок про довічне ув’язнення обвинувачених викликав певне розчарування американців.

У свою чергу головний військовий прокурор США контрадмірал Аарон Руг під час спілкування із родичами жертв із сумом визнав, що таке рішення далося нелегко. Але воно, на думку прокурора-адмірала, було найкращим та найоптимальнішим способом таки домогтися справедливості.

Адже в обмін на виключення страти зі списку можливих покарань, троє обвинувачених погодилися визнати провину в усіх злочинах, у яких їх було обвинувачено, включаючи вбивство 2976 людей.

Так чи інакше, але прикрим та цілком зрозумілим залишається той факт, що суспільна рана у США внаслідок цієї драматичної історії і дотепер не загоюється.

І сумом та солідарністю із американським народом, що пережив апокаліптичний теракт 11 вересня 2001-го,
екіпаж Old Periscope Radio

Вахтовий журнал

СЛУХАТИ

Наразі - в етері:

Раніше пролунали: